Kateri tiskalnik je primeren zame?

Pri nakupu novega tiskalnika je običajno glavno vprašanje, ali kupiti laserski ali brizgalni (ink-jet) tiskalnik. Za lažjo odločitev vam predstavljamo slabosti in prednosti obeh.

Brizgalni ("inkjet") tiskalniki

Brizgalni tiskalnik je naprava, ki z brizganjem črnila iz brizgalnih šob, ustvari sliko ali besedilo na papirju. Brizgalni tiskalniki uporabljajo kartuše ali črnila. Najbolj popularne znamke brizgalnih tiskalnikov so HP, Canon, Brother in Epson.

Prednosti brizgalnih tiskalnikov

Brizgalni tiskalniki imajo običajno cenejše kartuše oziroma črnila, vendar običajno natisnejo manj strani, kot laserski tiskalniki. Menjava kartuš je nezahtevna in hitra, tiskanje fotografij pa je kvalitetno – z živimi barvami in visokim kontrastom. Prav zaradi tega so brizgalni tiskalniki idealni za tiskanje fotografij in tekstovnih dokumentov z veliko slikovnega materiala. Strošek tiska posamezne strani pri brizgalnih tiskalnikih je večji kot pri laserskih tiskalnikih, vendar so v večini primerov veliko bolj primerni za domačo uporabo. Ena od prednosti brizgalnih tiskalnikov je tudi ta, da omogočajo tiskanje na različne materiale – pisarniški papir, termo občutljiv papir, foto papir, papir za etikete, tkanine, itd. Ker so manjših dimenzij, pa (v primerjavi z laserskim tiskalnikom ali fotokopirnim strojem) zavzamejo tudi občutno manj prostora. V kolikor tiskate manj kot 200 strani mesečno, vam priporočamo uporabo brizgalnih tikalnikov. Zadnje čase so predvsem popularni brizgalni tiskalniki, v katere vstavite stekleničke s črnili, saj z njimi običajno lahko natisnete veliko več strani, kot s tiskalniki s kartušami. Investicija v takšen tiskalnik je sicer večja, vendar se vam strošek tiska hitreje povrne.

Slabosti brizgalnih tiskalnikov

Glavna slabost brizgalnih tiskalnikov je manj učinkovita poraba črnila, kar pomeni, da se za tiskanje ene strani porabi bistveno več črnila kot pri tiskanju z laserskimi tiskalniki. Stroški tiskanja na stran oz. enoto so tako pri brizgalnih tiskalnikih višji kot pri laserskih tiskalnikih. Nadalje je potrebno izpostaviti hitrost tiskanja, t.j. število natisnjenih strani v minuti. Pri brizgalnih tiskalnikih je sicer hitrost tiskanja v veliki meri odvisna od izbrane kvalitete tiska, velikosti tiskovine ter tega, če tiskamo črno-belo ali barvno, prav tako pa je seveda hitrost tiska odvisna od samega tipa tiskalnika. Kljub temu pa so brizgalni tiskalniki na splošno gledano počasnejši od laserskih tiskalnikov. Tiskanje velikih dokumentov zna biti zato sila zamudno. Za brizgalne tiskalnike je značilna tudi manjša zmogljivost predala in odlagalnika za papir. V kolikor veliko tiskate, je to precej nepriročno, saj je predal treba neprestano polniti in večkrat zamenjati kartuše oziroma črnila.

Poglejte si ponudbo brizgalnih tiskalnikov na MEGAtoner.si

Laserski tiskalniki

Laserski tiskalnik je naprava, ki s pomočjo tonerja, laserja in valja oz. bobna, na katerem se nahaja na svetlobo občutljiva snov, ustvari sliko ali besedilo na papirju. Laserski tiskalniki torej uporabljajo tonerje. Najbolj popularne znamke laserskih tiskalnikov so HP, Samsung, Brother in Canon, v poslovnem svetu pa se veliko uporabljajo tudi Kyocera in OKI.

Prednosti laserskih tiskalnikov 
Za razliko od brizgalnih tiskalnikov, lahko potrošnik pri laserskih tiskalnikih izbira med črno-belim in barvnim tiskalnikom. Ena od glavnih prednosti laserskih tiskalnikov je ta, da so stroški tiskanja – kljub temu, da je cena tonerja dražja od cene kartuše – bistveno nižji. Razlog za to tiči v tem, da je z enim samim tonerjem mogoče natisniti veliko več strani kot s kartušo. Menjava tonerjev, ki je nezahtevna in hitra, bo zato redkejša. Naslednji odliki laserskih tiskalnikov sta njegova hitrost ter zmogljivost predala in odlagalnika papirja. Prav zaradi tega so idealni za tiskanje številnih in obsežnih dokumentov. Kvaliteta tiska je visoka, sploh pri tiskanju tekstovnih besedil, in vedno enaka.

Slabosti laserskih tiskalnikov
Laserski tiskalniki so v primerjavi z brizgalnimi dražji, dražji so tudi tonerji. Naslednja pomanjkljivost laserskih tiskalnikov je tudi v tem, da naprava za to, da se prah iz tonerja spoji na papir, uporablja proces ogrevanja. Prav zaradi tega ni mogoče tiskanje na kakršen koli material, ki ni odporen na visoke temperature (npr. folija). V primerjavi z brizgalnimi tiskalniki, so laserski tiskalniki manj primerni za tiskanje fotografij. Ker so nekoliko večjih dimenzij, pa zavzamejo tudi več prostora. 

 

 

  • Hitra dostava
    Vsa naročila do 12. ure bodo odposlana v istem dnevu!
  • Garancija
    Ponujamo dve leti garancije na kartuše in tonerje iz naše ponudbe.
  • Brezplačna dostava
    pri nakupu v skupni vrednosti nad 50 €.